OP Ryhmä ja Fortum Charge & Drive järjestivät syyskuun toisena viikonloppuna 7. – 8.9.2018 sähköautoilijoiden kokoontumisajot Himoksella.

Tapahtuman ideana oli jakaa kokemuksia sähköautoilusta ja samalla innostaa ihmisiä laajemminkin lähtemään mukaan sähköiseen liikenteeseen.

Päätimme Hyundain maahantuonnissa tarttua myös haasteeseen ja laitoimme pystyyn kisan, jonka palkintona oli reissu IONIQ electricillä Helsingistä Himokselle ja takaisin. Halusimme myös tuoda konkreettisesti esille, mitä sähköautoilu vaatisi aloittelevalta sähköauton omistajalta.

Matkakumppaneikseni valikoitui tiukan karsinnan jälkeen Juhani ”Jussi” Fredrikson, Jonni Lehtiranta ja Pete Lyly.

Jonni, Pete ja Jussi

Jonni oli meistä kokenein sähköautoilija ja hänellä on jo vyöllään tuhansia kilometrejä IONIQin täyssähköllä. Jonni on reissannut täyssähköautollaan mm. Helsingistä Lofooteille ja takaisin. Jonni pitää myös omaa blogia, josta löytyy tarkempia matkakertomuksia.

Jussi ja Pete tutustuivat sähköautolla ajamiseen ensimmäistä kertaa ja allekirjoittaneen kilometrit sähköautolla olivat noin parissa sadassa kilometrissä.

Reitin suunnittelu

Ennen reissua jokaisella oli tehtävänä tehdä ehdotus sopivasta reitistä tulevalle matkalle välille Vantaa-Helsinki-Valkeakoski-Himos. Jussi hyppäsi matkaan Valkeakoskelta, joten sen takia pysähdyimme siellä matkalla. Matkaan suunnitteluun tarkoitetut sovellukset käytiin läpi ja kaikki meistä katseli pikalatureiden perään jo ennakkoon optimoiden sopivaa matkaa ja aikaa.

Matkaan päästiin perjantaina iltapäivällä ja tiemme vei Himokselle kahden pysähdyksen taktiikalla. Pysähdyimme lataamaan Hyvinkään Hesburgerilla ja Orituvan ABC:llä.

Mukavaa yhdessäoloa ja verkostoitumista tärkeän asian äärellä

Paikan päällä herrat lähtivät saunomaan ja illalla kokoonnuimme yhteiselle illalliselle, jossa OP Kulku ja Fortumin Charge & Drive pitivät muutamia puheita ja esittelivät toimintaa.

Fortumin Charde & Driven Tero Era äänessä

Paikalla oli suurin piirtein viisikymmentä henkeä ja illan parasta antia oli ehdottomasti keskustelut muiden sähköautoilijoiden kanssa ja tutustuminen paremmin alan ekoautoiluvaikuttajiin. Paikalla oli myös monia aktiiveja Sähköautoilijat NYT Facebook-ryhmästä ja osa tunnistettiin jo auton perusteella ”Hei, oliko tämä se auto, jonka ostit siltä yhdeltä yritykseltä”.

Illallisen jälkeen parkkipaikalla oli ”kokoontumisajot”, jossa höpöteltiin sähköautoiluun liittyvistä kokemuksista ja pari henkilöä innostui mittailemaan autonsa akuston kuntoa (SOH-lukemaa). Tapahtuman järjestäjät olivat organisoineet hotellin parkkipaikalle myös latauspisteet, joiden avulla varmistettiin, että kaikki pääsivät aamulla täydellä akulla kotimatkalle.

Paluumatka ja matkaan valmistautuminen

Paluumatkalle lähdimme lauantaiaamuna aamiaisen jälkeen. Menimme samaa reittiä takaisin ja pysähdyimme lataamaan ainoastaan ABC Tiiriössä.

Opettelimme lataamista Jonnin johdolla ja kävimme läpi missä järjestyksessä latausjohdot kiinnitetään ja otetaan pois ja miten ylipäätään lataus toimii. Mukana meillä oli schuko- ja Type 2-latauskaapelit.

Ennen reissua tilasin itselleni omat Fortumin ja Virran RFID-tunnisteet, joten lataaminen sujui kaikilla paikoilla helposti. Olin ladannut ennakkoon myös tärkeimmät sovellukset eli Plugsharen, Plugsurfin, Virran ja Fortumin applikaatiot. Matkalla myös selvisi, että Plugsharen sovellus on näistä sähköautoilijoiden keskuudessa käytetyin.

Kaiken kaikkiaan reissusta jäi erittäin positiivinen fiilis ja on hieno nähdä kuinka tiivis sähköautoilijoiden yhteisö on. Uskon vahvasti, että jokaisella sähköautoilijalla on iso vaikutusvalta omaan lähipiiriinsä sähköautoilun edistämiseksi ja olen ollut positiivisen yllättynyt, kuinka paljon apuja me aloittelijatkin saamme mm. sähköautoiluun liittyvissä Facebook-ryhmissä.

Matkan opit

Reissu vahvisti myös omaa käsitystä siitä, että sähköautoilu on jotakin, mitä jokaisen pitää päästä kokemaan käytännössä, koska vasta sitten autojen tekniikka ja ominaisuudet tulevat kunnolla esille. Esimerkiksi hyötyjarrustekniikkaa on hyvin vaikea selittää ihmiselle, joka ei ole koskaan sitä kokeillut käytännössä. Käytännön kautta asia taas aukeaa heti.

Kiitokset vielä myös tapahtuman järjestelyistä OP:n ja Fortumin Charge & Drive-tiimeille ja tietenkin myös omille matkakumppaneille!