Ladattavien ja kaasuhenkilöautojen ensirekisteröinnit ovat kovassa kasvussa, kuten kirjoitin artikkelissani 10.4.2019, mutta niiden kanta liikennekäytössä olevista henkilöautoista kasvaa jopa ensirekisteröintien määrää enemmän.

Q1/2019 kaasu- ja lataushenkilöautojen kanta kasvoi yhteensä 91,8 % viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Tässä on taustalla runsas käytettyjen autojen tuonti. Etenkin kaasu- ja lataushybrideitä on tuotu runsaasti käytettyinä maahan. Kaasuhenkilöautojen kanta on noussut edellisestä vuodesta 61,3 % päätyen 6041 henkilöautoon ja 0,2 % osuuteen kaikista liikennekäytössä olevista henkilöautoista. Vielä suurempaa suosiota osoittaa ladattavien henkilöautojen kannan jopa 104 % kasvu ja niitä oli Q1 ajoneuvokannassa yhteensä 18 522 kappaletta, joka on 0,7 % kaikista liikennekäytössä olevista henkilöautoista. Latausautojen osuus kaikista henkilöautoista on vuodessa yli tuplaantunut. (ladattavat henkilöautot=täyssähköiset henkilöautot+ ladattavat hybridihenkilöautot)

Kun lasketaan yhteensä kaasu- ja lataushenkilöautot oli niitä Q1/2019 yhteensä 24 564 kappaletta ja ne edustivat jo 0,9 % osuutta kaikista liikennekäytössä olevista henkilöautoista.

Ajoneuvokanta kasvaa

Koko liikennekäytössä olevien henkilöautojen ajoneuvokanta jatkaa kasvuaan. Ladattavien ajoneuvojen sekä kaasuautojen osuus kannasta on edelleen niin häviävän pieni, että niitä ei tahdo kvartaaleittaisesta kantagrafiikasta edes nähdä. Bensiiniautojen määrä laskee loivasti, mutta dieselautojen määrä kasvaa, koska Euroopasta tuodaan runsaasti käytettyjä diesel-autoja Suomeen.

Kun tarkastellaan pelkästään latausautojen sekä kaasuautojen määrän kehitystä, nähdään suorastaan räjähdysmäinen määrän kehitys vuodesta 2017 alkaen. Suurimman osan tuosta kehityksestä on muodostanut lataushybridiautojen määrän kehitys.

Volvo on yleisin kaasu- ja lataushenkilöautoista

Volvo on 5386 autollaan yleisin kaikista kaasu- ja lataushenkilöautoista. Näistä Volvoista suurin osa, eli 4375 kappaletta on lataushybridiautoja ja Volvo onkin tuolla määrällä yleisin lataushybridiauto. Volkswagen nousee kakkoseksi kaasu- ja lataushenkilöautoista 3733 kappaleellaan. Volkswagenilla määrät jakautuvat tasaisemmin kaikille näille energiamuodoille. Näistä Volkkareista suurin osa, eli 2201 kappaletta on kaasuautoja. Samalla Volkswagen on yleisin kaasuautomerkki. Tesla on yleisin täyssähköauto 1207 kappaleellaan. Rekisteröintitilastostamme löytyy myös yksi vetykäyttöinen Hyundai.

Kirjoittaja: Marko Saarenketo